Hva trenger jeg?

Disker

Skal du spille diskgolf, må du nesten ha en disk. Men trenger du mer enn en? Til å starte med, kan det gjerne være nok å ha en. Spiller man jevnlig bygger det seg fort opp en sekk med 15-20 disker i. Dette skyldes rett og slett at disker oppfører seg forskjellig når du kaster de, og dermed kan de dekke forskjellige behov. Som nybegynner er det likevel gjerne nok med 1-3 disker.

Putter, mid-range og driver?

I grove trekk så kan man si at man har tre typer disker: Putter, mid-range og driver. Drivere deles i tillegg gjerne i undergrupperingene fairway-driver og distance-driver. Skal du ha bare en disk, begynn gjerne med en putter. Alternativt kan du vurdere å kjøpe en startpakke med en av hver type disk. Mer info om hvordan du velger disk finner du lengre ned på denne siden.

Mini / markør

Når du har kastet ditt første kast, skal ditt neste kastes fra der disken din ligger. For å markere hvor dette er, bruker man gjerne det vi kaller en mini, eller en markør. Dette er i realiteten en enda mindre disk. Disse finnes i alle mulige farger, i noe varierende størrelse og med alt mulig av trykk på.

På bildet ser du noen av våre minier, noe man får når man melder seg inn i klubben. De kan naturligvis også kjøpes der du kjøper disker.

En mini er ikke noe man må ha for å gå runder bare for gøy, men må være med om man vil prøve seg på organisert aktivitet.

Ryggsekk, paraply, hånkle m.m

Har man først endt opp med å kjøpe en del disker er det nyttig å ha noe å bære de med i. Det finnes egne ryggsekker, bagger og traller som er spesielt egnet for diskgolf. Disse har gjerne plass til alt fra 2-3 disker, opptil rundt 30 disker på det meste. I tillegg har de gjerne noe ekstra rom for annet utstyr. 

Våte disker er ikke like lette å kaste med full kontroll. Skal man trosse regnbyger blir dermed en god parply et viktig redskap. Disse paraplyene er gjerne litt større enn en vanlig paraply. I tillegg er det alltid nyttig å ha et (eller flere) håndkle tilgjengelig. Selv på solskinnsdager kan disken bli våt og da er det nyttig å kunne tørke av den for bedre grep.

Skal man sikre godt grep også når man blir fuktig på fingrene av det varme været kan man vurder en “dirt bag”. Dette er en liten pose fylt med leire eller flis, som absorberer fuktighet. 

I tillegg kan det være lurt å putte en sprittusj i sekken for markering av disker. 

Så hvordan velger jeg riktig disk?

Hvordan flyr disken i lufta?

De fleste disker er markert med fire tall som forteller noe om hvordan disken flyr. I tillegg finner man noen plasser en liten graf som viser det samme. Disse viser hvordan disken flyr når den er kastet backhand av en høyrehendt.

Speed: Det første tallet er hvilken hastighet disken kan fly gjennom luften med. Jo høyere tall, jo raskere disk. 
Glide: Det andre tallet sier no om hvor mye løft disken skaper  og dermed hvor godt den holder seg i luften.
Turn: Det tredje tallet sier noe om hvor mye disken trekker mot høyre (kastet backhand med høyre hand) i starten av kastet. Lavere tall, trekker mer mot høyre
Fade: Det siste tallet beskriver hvor mye disken faller mot venstre på slutten av kastet (kastet backhand med høyre hand)

Hvilke tall bør jeg se etter?

I et hav av disker kan det være vanskelig å vite hva det er man skal se etter. Dette gjelder også når man vet hva tallene representerer. Dette er ingen fasit, men et forslag til hva man skal tenke på:

Speed: Som nybegynner er det sjelden noe vits i å prøve seg på disker med speed høyere enn 9. En disk med speed 6 eller 7 er gjerne nok.
Glide: På drivere og mid-range kan det være lurt å holde seg på 4 og oppover i starten. På puttere kan helt ned i 2 være ok, men gjerne 3-5.
Turn og fade: Disse tallene henger tett sammen og en liten tommelfingerregel i starten er at summen av dem bør være 0 eller lavere. En disk som er -1 1 vil imidlertid fly i en mye mer rett linje enn en som er -4 4.