Hvordan kaster jeg?

Backhand - mest brukt

Det mest brukte kastet i diskgolf heter backhand. Det er dette kastet som kan gi mest lengde hvis man lærer å kaste det riktig.

I diskgolf handler det om å ta ut kraft fra hele kroppen inn i kastet. Prøver man å bruke kun armen, går det ikke nødvendigvis så langt. Hvis man derimot får med rotasjon i kroppen og krafta fra tilløpet, da kan disken virkelig fly avgårde.

For en gjennomsnitlig spiller kommer man gjerne opp i en plass mellom 80 og 120 meter som makslengde.Verdensrekorden er imidlertid 338 meter. Denne ble riktignok satte ute i ørken i masse vind. En mer vanlig makslengde på en proff ligger nok mellom 150 og 180m.

Forehand - når ting er snudd

Det andre av de to mest vanlige kastene er forehand. Mange synes dette er enklere å få lengde ut av i starten, og det er et nyttig kast å kunne. Nå man kaster backhand med høyre vil disken først ha turn mot høyre, og deretter fade mot venstre Med forehand spinner disken motsatt vei, og dermed er både turn og fade motsatt vei.

Å ha begge kastene i verktøykassa kan være nyttig siden hull gjerne er utformet slik at de avslutter mot høyre, venstre og rett frem. Du finner proffesjonelle spillere som så godt som bare kaster backhand. De har imidlertid gjerne en ulempe i forhold til de som også kan dra frem en forehand når det trengs.

Tren med en putter

Skal du få best mulig tilbakemelding på hvordan du kaster er det noen ting som fungerer bedre enn andre:

  • Bruk gjerne putter. De avslører mer om kastet ditt enn det en driver gjør.
  • Film deg selv om du har muligheten. Det finnes både facebookgrupper og andre kanaler der man kan be om tilbakemelding. I tillegg til at man selv ser hvordan man faktisk kaster, ikke bare hvordan man tror man kaster.
  • Ha gjerne et sett med 10-20 like disker. Dermed kan du kaste flere kast og se om du er konsekvent i det du gjør. Hiver du masse forskjellige disker, kan det være vanskelig å vite om det er progresjon i det du gjør, eller om du bare treffer på en disk som skjuler en gjentagende feil.
Putting - når disken skal i kurven

Når du har kommet nær nok kurven, er det på tide å ta frem favorittputteren og forsøke å få den oppi kurven. Akkurat hvor langt unna du kan begynne å putte i stedet for å kaste, er veldig individuelt. I diskgolf snakker vi gjerne om “sirkelen”. Dette er en tenkt (og av og til markert) sirkel rundt kurven, 10 meter fra den. Innenfor denne avstanden, må man bli stående (vise balanse) der man putter ifra, før man kan gå frem og hente den. Utenfor 10 meter, kreves det kun at du har foten i bakken idet du slipper disken din.

Det finnes i hovedsak to måter å putte på (Spin og Push) og to måter å stå på (Stradle og Stacked). Som med det meste annet i idretten så har alle varianter sine fordeler og ulemper.