Lurer du på hva i all verden hva man kan gjøre av idretter med en frisbee?

Velg fra oversikten og lær mer om våre idretter.

Diskgolf

Frisbeegolf har mange likheter med vanlig golf. Man bruker en disk i stedet for ball, og hiver den i stedet for å slå den. Målet er å treffe hullet på færrest mulig kast. Hullet i dette tilfellet, er en kurv som ser slik ut:

DiscatcherBaner har som oftest 9, 18 eller 27 hull, men også andre antall finnes. Diskene som brukes er mindre enn det man vanligvis tenker på som en frisbee. Det finnes også forskjellige disker avhengig av hva slags kast man skal gjennomføre. Man kan dele dem i tre hovedkategorier:

Driver: Brukes for å kaste langt.
Mid-Range: Brukes når man trenger litt mer kontroll, men fortsatt har en del meter igjen til kurven.
Putter: Brukes for å treffe kurven når man har kommet nært nok.

For mer informasjon se her.

Alle banene i Trondheim er åpen for hvem som helst som vil prøve. Vi anbefaler at du kjøper en Putter eller Mid-Range i første omgang. Det varierer litt hvilke sportsbutikker som selger disse, men G-Max på Tiller har vanligvis et lite utvalg.

Stikk gjerne innom banen på Dragvoll en onsdag eller søndag klokken 18. Dette er dagen da våre medlemmer ofte er å finne på banen og du kan få prøve disker og lære litt av våre medlemmer.

Her er en video som også viser hva diskgolf er:

Ultimate

Ultimate er en lagsport som spilles med en frisbee, enten innendørs eller utendørs. Målet er å ta i mot disken innenfor en målsone i enden av banen. Man kan ikke bevege seg med disken, eller la den gå i bakken. Forsvarerene må prøve å slå den i bakken eller hindre angriperne å ta i mot, uten bruk av kroppskontakt, for å vinne disken. Dette gir en sport som utfordrer kondisjon, kasteferdigheter og taktisk forståelse.

Les mer om Ultimate her.

Her er en video som gir en introduksjon til beach ultimate, men reglene for gress og innendørs er veldig like:

Freestyle

Freestyle, også kjent som Flying disc freestyle, er triksing med frisbee. Som oftest konkurreres det i lag, men det kan også konkurreres individuelt. Man skal da utføre så mange triks som mulig med frisbeen i løpet av (normalt) 4 eller 5 minutter. Blant triksene man kan utføre har du utrykk som tipping, brushing, rolling, delaying og turnovers.

Les mer om Freestyle her.

Her er en video av norske Sune Wentzel som trikser litt i Bergen:

Guts

Guts er et lagspill som spilles 5 mot 5. De to lagene stiller i rekke hvor de måler avstanden mellom seg ved å stå slik at de strekker ut armene og fingrene til den ene spilleren akkurat når fingrene til den ved siden av. Det er 14 meter mellom de to lagene. Laget kaster så en frisbee mot det andre laget, som må forsøke å fange den med en hånd. Poeng telles for hver frisbee mottatt, og de hiver annenhver gang. Spillet fortsetter til det ene laget når 21 poeng (må vinne med to poeng).

Her kan du lese mer om Guts.

Her er en video av to lag som spiller:

Lengde

Lengde er nettopp det navnet tilsier, en konkurranse der det handler om å kaste lengst mulig. I konkurranse får man 2,5 minutter til å kaste 5 discer. Det er det lengste kastet som blir tellende, og det måles fra der man kastet, til der discen landet. I Norge holdes rekordene for lengde av:
Herrer: Espen Thorén (Stovner) – 187 meter – Malmø 1993.
Damer: Sigrid B. Sandum (Trondheim) – 97 meter – Sula 2012.

Her kan du lese mer om Lengde.

Her er en video som gir litt tips på hvordan man kan kaste langt:

DDC

DDC eller Double Disc Court, er et lagspill der man spiller to mot to. Det er merket opp to felt på 13×13 meter, 17 meter fra hverandre. Hver av lagene starter med en disc og “server” samtidig (med nedtelling). Dette kan fortsette med kast frem og tilbake, der man noe forenklet kan si at man får poeng for enten:
– Mostanderlaget holder to frisbeer samtidig.
– Frisbeen treffer bakken og blir liggende inni motstanderens felt.
– Motstanderens frisbee ender opp utenfor banen.
Det spilles da til 11 eller 15 poeng.

Her kan du lese mer om DDC.

Her er en video av to lag som spiller DDC.

SCF

SCF eller Self-caught Flight er i utgangspunktet så enkelt som å hive til seg selv. Konkurranseelementet ligger i å ta imot frisbeen så langt unna der du startet, eller så lenge etter du kastet den, som mulig. Grenen krever en stor gressflate, helst på 125×125 meter, og den må være fri for humper, stener og andre farlige hinder.

– MTA (Maximum Time Aloft) er den ene varianten. Her er det om å gjøre å ha frisbeen i luften så lenge som mulig mellom kast og mottak. Det er best av fem forsøk som gjelder.
– TRC (Throw Run Catch) er den andre varianten. Her er det altså avstanden du dekker fra kast til mottak, som gir uttelling.

Normalt konkurrerer man ved å gjøre begge deler, og legge sammen skåren. For å få til dette, regner man tiden på MTA ganger 5,5, og legger det sammen med lengden fra TRC.

Her kan du lese mer om SCF.

Her er en video fra en SCF-konkurranse:

Presisjon

I presisjon skal man kaste 28 frisbeer mot et mål som er 1,5×1,5 meter stort. Det står 1 meter over bakken. Man har 7 minutter på å hive alle frisbeene, altså i snitt 15 sekunder per frisbee. Det er 7 forskjellige punkter man kaster fra.

Her kan du se hvordan målet og banen ser ut.

Discathon

I Discathon er det discen som skal følge en løype på ca 1 km. Den som hiver må imidlertid passe på å få frisbeen gjennom de portene som er satt opp underveis i løypen. Man løper med to frisbeer, slik at man kaster den ene, løper til der den lander, hiver den neste, plukker opp den første, og løper videre.

Her kan du lese mer om Discathon.

Her kan du se video av noen som løper Discathon: